Dit is een optioneel punt in de route. Het bezoeken van de Mookerheide is zeker de moeite waard.
De Mookerheide of Mookerhei is een bos- en heidegebied ten oosten van Mook in de Nederlandse provincie Limburg op een hoogte van ca. 50 meter, ten zuiden van Nijmegen.
De Mookerheide en het Maasdal waar de Slag op de Mookerheide plaatsvond
De Mookerheide of Mookerhei is een bos- en heidegebied ten oosten van Mook in de Nederlandse provincie Limburg op een hoogte van ca. 50 meter, ten zuiden van Nijmegen.
Op de Mookerheide vond in 1574 de Slag op de Mookerheide plaats. Lodewijk van Nassau en Hendrik van Nassau, twee jongere broers van Willem van Oranje, vochten hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. Het bosgebied tussen Nijmegen en Mook was vroeger een grote heide, die in zijn geheel de Mookerheide werd genoemd. Ter hoogte van Molenhoek is de Heumense Schans nog terug te zien in het landschap. Natuurmonumenten bezit in de Mookerheide een gebied van 235 ha.
Frederik Hendrik van Oranje verzamelde zijn troepen op de Mookerheide in 1629, om van daar uit te vertrekken naar 's-Hertogenbosch. Een paar dagen na zijn vertrek van de heide begon hij het Beleg van 's-Hertogenbosch.
Ook in de Tweede Wereldoorlog is op deze heide flink gevochten. De verschillende kraters die de heide nog rijk is, zijn kraters van bominslagen. Op 17 september 1944 landde vlak bij dit gebied het gedeelte van de 82e Amerikaanse luchtlandingsdivisie dat tijdens Operatie Market Garden de opdracht had gekregen om de Waalbrug van Nijmegen in handen te krijgen en ten minste een brug over het Maas-Waalkanaal. In februari 1945 gebruikte de Britse 21e legergroep onder bevel van Bernard Montgomery deze omgeving als uitvalsbasis voor Operatie Veritable om via het aangrenzende Reichswald door te stoten naar de Rijn.
Het overgrote gebied is nu een enorm bosgebied. Door dit bosgebied loopt de Maaslijn, de spoorlijn van Nijmegen naar Blerick. In het bosgebied is ook de aftakking van Nijmegen naar Kleve, maar deze spoorlijn wordt niet meer gebruikt. Ook is er een vliegveld voor zweefvliegtuigen, het Zweefvliegveld Malden.
Het gebied zelf ligt op een stuwwal die is ontstaan in het Saalien en die onder meer tijdens het Weichselien en door een voormalige bedding van de Rijn (nu het dal van de Niers) haar huidige karakter heeft verkregen.